Tort brownie cu cremă mascarpone

– pt. blat- 4 ouă, 300 g zahăr, 200 g făină, 1 plic praf de copt, 200 g unt, 200 g ciocolată amăruie, 100 g nuci tocate mărunt, 1 sticluță esență de rom, 1 praf de sare

– pt. ganache de ciocolată- 150 g ciocolată amăruie, 75 g zahăr praf, 75 g unt, 300 ml frișcă

– pt. crema mascarpone- 250 g brânză mascarpone, 4 linguri zahăr praf vanilat, 2 lingurițe extract de vanilie, 250 ml frișcă

– în plus- o mână de zmeură, fulgi de ciocolată pt. ornat

Amestecă, făina cu praful de copt, praful de sare și nucile. Rupem ciocolata bucățele mici, punem într-o crăticioară împreună cu untul, pe foc mic și amestecăm continuu se topesc. Mixăm ouăle cu zahărul și esența de rom până devin spumoase, turnăm ciocolata și omogenizăm. Punem amestecul cu făină și mixăm la viteză mică până se încorporează și se îngroașă, aprox. 1-2 min. Udăm o hârtie de copt, scurgem bine și tapetăm o formă de tort (26 cm diametru). Turnăm compoziția și nivelăm.

img_1801

Punem în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, 30 min. Blatul trebuie să rămână moale și umed. Răcim și scoatem pe un platou.

img_1802

Pentru ganache rupem ciocolata bucățele, încălzim frișca cu zahărul pe foc mic, amestecând continuu, până se topește. Fierbinte turnăm peste ciocolată și lăsăm să se topească încet, fără a amesteca, 5-7 min. Adăugăm untul și amestecăm energic cu un tel de mână, până devine lucioasă. Răcim la temperatura camerei și turnăm peste blat. Deasupra presărăm zmeura. Eu am folosit zmeură în suc propriu pe care am scurs-o.

img_1803

Preparăm crema mascarpone. Mixăm tare frișca. Frecăm mascarpone cu zahărul vanilat și extractul de vanilie până devine cremoasă. Încorporăm frișca în brânză și omogenizăm. Întindem crema neuniform peste zmeură și presărăm fulgi de ciocolată. Punem în frigider 2-3 ore.

img_1804

Înainte de servire scoatem la temperatura camerei și lăsăm să stea 15-20 min. pentru a se înmuia blatul care este pe bază de unt. Porționăm și servim.

78

Poftă bună! (dacă v-a plăcut lăsați comentariu)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s