Tort cu ruladă și cremă de căpșuni

– pt. blat de cacao- 4 ouă, 150 g zahăr, 120 g făină, 3 linguri cacao, coajă rasă de portocală (+pișcoturi în cazul meu)

– pt. ruladă- 3 ouă, 120 g zahăr, 60 g făină, 4 linguri cremă de ciocolată Nutella

– pt. cremă- 300 g iaurt, 300 ml frișcă, 5 linguri zahăr, 250 g căpșuni, 15 g gelatină, 2 linguri suc de lămâie

– pt. glazură- 100 g ciocolată, 3 linguri frișcă

Blatul de cacao îl vom coace într-o tavă de 35×30 cm. În aragazul meu nu încape așa o tavă mare astfel l-am copt într-o tavă de 32×22 cm.

Batem albușurile spumă tare cu un praf de sare, adăugăm zahărul și mixăm până devin lucioase. Punem pe rând gălbenușurile, amestecăm cu o lingură, apoi făina, la sfârșit cacaoa și omogenizăm. Întindem într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și punem în cuptorul preîncălzit aprox. 25 min. (testul cu scobitoarea) Lăsăm să se răcească.

Rulada o vom coace într-o tavă cu dimensiuni mai mici de 22×35 cm. Pentru că blatul de cacao mi-a ieșit mai mic am folosit o tavă de 22×30 cm. Batem albușurile spumă tare cu un praf de sare, adăugăm zahărul și mixăm până devin tari și lucioase. Punem gălbenușurile, amestecăm cu o lingură, apoi făina și omogenizăm. Întindem într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coacem în cuptorul preîncălzit, aprox. 15-20 min., până începe să se rumenească. Scoatem din cuptor, îndepărtăm hârtia și, cu grijă, rulăm strâns, într-un șervet umed. Lăsăm să stea 5 min., desfacem cu grijă și ungem cu Nutella. Rulăm din nou și ținem în prosopul umed până se răcește.

Hidratăm gelatina în puțină apă 10 min. Pasăm căpșunile, amestecăm cu zahărul și gelatina. Punem pe foc mic, amestecând până se dizolvă. Batem frișca tare și amestecăm cu iaurtul. Turnăm amestecul cu căpșuni răcorit , sucul de lămâie și omogenizăm. Punem în frigider până începe să se întărească.

Tapetăm cu folie alimentară o formă de chec. Tăiem blatul de cacao în fâșii cu care vom tapeta fundul, marginile formei și vom acoperi tortul. Blatul meu fiind mai mic în locul fâșiei cu care se acoperă tortul am folosit pișcoturi. După ce am tapetat fundul și mariginile cu blat turnăm 1/3 cremă și așezăm rulada.

IMG_6589

Acoperim cu restul de cremă și capacul de blat, în cazul meu pișcoturi.

IMG_6590

Punem în frigider, apăsat cu o greutate, cel puțin 3 ore. (eu l-am ținut până a doua zi)  Scoatem prin răsturnare pe un platou și îndepărtăm folia. Rupem ciocolata bucățele, turnăm frișca, topim pe foc mic și glazurăm tortul. Decorăm după fantezie cu cremă, căpșuni etc. Punem în frigider  până se întărește glazura.

IMG_6593

Servim tăiat felii.

70

Poftă bună! (dacă v-a plăcut lăsați comentariu)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s