Prăjitură de portocale şi mac

– pentru blat- 4 ouă, 180 g făină, 1/2 plic praf de copt (5 g),160 g zahăr, 50 g cacao, 50 g mac, zeama de la 1 lămâie, sare; unt și făină pentru formă

– pentru cremă- 2 albușuri de ou, 60 g zahăr, 500 g iaurt, 2 portocale, 1 plic gelatină granulată (10 g), 200 ml frișcă, sare, apă; coajă rasă de portocală pentru ornat

Amestecăm făina cu praful de copt. Mixăm albușurile spumă tare cu un praf de sare. Frecăm gălbenuşurile cu zahărul până devin cremoase. Turnăm zeama de lămâie și  încorporăm făina, cacaoa, macul, amestecând cu o lingură. Adăugăm albușurile și omogenizăm. Ungem o formă de tort cu unt și tapetăm cu făină. Turnăm compoziţia şi nivelăm. Punem în cuptorul preîncălzit la foc mediu 35-40 minute. Răcim şi tăiem în jumătate.

Înmuiem gelatina în 100 ml apă 10 10 minute. Punem pe foc mic și amestecăm continuu, până se dizolvă, având grijă să nu fiarbă, aproximativ 1 minut. Stoarcem o portocală. Curățăm cealaltă portocală de coajă și pielițele albe apoi tăiem bucățele. Mixăm albușurile spumă tare cu un praf de sare. Punem într-o oală cu pereți dubli, adăugăm zahărul și amestecăm pe foc mai mic până se întăresc puţin. Luăm de pe foc și răcorim. Amestecăm iaurtul cu zeama de portocală, gelatina, bucățelele de portocală și albușurile. Mixăm frișca tare și încorporăm în compoziție, amestecând cu o lingură.

Pe un platou așezăm o foaie de blat și întindem 2/3 cremă. Acoperim cu a doua foaie de blat și întindem restul de cremă. Peste ea presărăm coajă de portocală rasă.

Imagine

Punem în frigider câteva ore. Porționăm și servim.

Imagine

Poftă bună! (dacă v-a plăcut lăsaţi comentariu)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s