Tort cu mere și nuci

– pt. blat- 6 ouă, 140 g zahăr praf, 140 g nuci tocate fin cu cuțitul, 60 g făină, sare

– pt. crema de mere- 1 borcan pastă de mere (900 g), 150 g zahăr praf, 1 linguriță scorțișoară măcinată, 1 linguriță esență de nuci verzi, 1 plic gelatină (10 g), 50 ml apă, 2 pliculețe întăritor de frișcă ; pt. ornat 200 ml frișcă, 50 g nucă măcinată

Spargem ouăle (ținute la temperatura camerei) și separăm albușurile de gălbenușuri în două vase separate. Mixăm gălbenușurile cu zahărul până devin spumoase și albicioase. Mixăm albușurile spumă tare cu un praf de sare. Adăugăm 2 linguri de albușuri peste gălbenușuri și amestecăm ușor cu o lingură. Încorporăm făina. Adăugăm din nou 2 linguri de albușuri și omogenizăm. Presărăm nucile în două tranșe și amestecăm. Încorporăm restul de albușuri și amestecăm de jos în sus, cu o lingură, până se omogenizează. Ungem o formă de tort cu unt, tapetăm fundul cu hârtie de copt și marginile cu făină. Turnăm aluatul uniform în formă. Punem în cuptorul preîncălzit la foc mediu (170) aproximativ 25-30 minute, până se rumenește și se desprinde singur de pe margini. Stingem cuptorul, lăsăm blatul în interior, cu ușa deschisă, 5 minute. Scoatem din formă și răcim pe un grătar.

Amestecăm pasta de mere cu zahărul, scorțișoara, esența. Înmuiem gelatina 10 minute în apa rece, o dizolvă pe foc mic, aprox. 1 minut, având grijă să nu fiarbă. Răcorim și încorporăm în mere. Adăugăm întăritorul de frișcă și omogenizăm. Punem în frigider până se răcește blatul. Mixăm frișca tare și ținem în frigider până la folosire.

Tăiem blatul ½ pe orizontală. Așezăm o foaie pe un platou și întindem ½ cremă.

IMG_1381

Acoperim cu a doua foaie de blat și întindem restul de cremă. Punem în frigider 15 minute apoi deasupra întindem uniform frișca și presărăm nuca măcinată. Punem în frigider 3-4 ore.

IMG_1383

Tăiem felii și servim.

76

Poftă bună! (dacă v-a plăcut lăsați comentariu)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s