Cupolă cu vanilie și caramel

– pt. blat- 3 ouă mici, 100 g zahăr pudră, 4 linguri sirop caramel, 3 linguri făină, 3 linguri ulei

– pt. cremă- 6 gălbenușuri, 6 linguri zahăr, 2 linguri esență de vanilie, 1 plic gelatină (10 g), 250 ml frișcă; pt. caramel- 5 linguri zahăr, 100 ml frișcă

–  pt. decor- 150 g mascarpone, 200 ml frișcă, ciocolată albă rasă, fulgi de ciocolată

Caramelizăm 3 linguri de zahăr, stingem cu 50 l apă și obținem un sirop pe care îl răcim. Mixăm albușurile spumă tare cu un praf de sare, adăugăm zahărul și mixăm până devin lucioase. Adăugăm pe rând gălbenușurile, uleiul, făina, la sfârșit siropul și amestecăm cu o lingură după fiecare până omogenizăm. Ungem o formă de tort/tavă (20 cm) cu unt, tapetăm cu făină și turnăn compoziția uniform.

img_2815

Punem în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, aprox. 20-25 min. (testul cu scobitoarea) Scoatem și răcim.

img_2817

Amestecăm gălbenușurile cu 6 linguri de zahăr pe baie de aburi/oală cu pereți dubli până se dizolvă. Hidratăm gelatina în 4 linguri de apă rece 10 min., adăugăm peste gălbenușuri, amestecăm până se dizolvă. Stingem focul și răcim. Mixăm frișca cu vanilia până se întărește și o amestecăm în crema de gălbenușuri. Tapetăm un castron (20 cm) cu folie alimentară, turnăm ½ cremă și nivelăm.

img_2816

Caramelizăm cele 5 linguri de zahăr, turnăm frișca, lăsăm pe foc până se dizolvă, apoi răcim și amestecăm cu ½ cremă rămasă. Întindem uniform peste cealaltă cremă și nivelăm.

img_2818

Acoperim cu blatul (al meu era pătrat așa că am tăiat colțurile). Punem în frigider minim 4 ore. Răsturnăm pe un platou și îndepărtăm folia.

img_2823

Mixăm frișca tare, amestecăm cu mascarpone și întindem peste toată suprafața exterioară. Decorăm cu ciocolată albă rasă și fulgi de ciocolată (nu am avut ciocolată). Punem în frigider câteva ore.

img_2824

Servim tăiată felii.

85

Poftă bună! (dacă v-a plăcut lăsați comentariu)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s