Prăjitură cu cremă mascarpone și lămâie

– pt. foi- 10 albușuri, 10 linguri zahăr pudră, 10 linguri nucă măcinată, 10 linguri biscuiți măcinați, esență de migdale

– pt. crema de mascarpone cu lămâie- 5 gălbenușuri, 250 ml lapte, 100 g zahăr pudră, 125 g mascarpone, 1 lingură amidon alimentar, 200 ml frișcă, zeamă de lămâie

– pt. crema de ciocolată- 5 gălbenușuri, 100 g zahăr pudră, 250 ml lapte, 150 g ciocolată cu lapte, 1 lingură amidon alimentar, 200 ml frișcă

– pt. krantz- 100 g zahăr, 50 g miez de nucă

Coacem două foi din câte jumătate din cantitatea pt. blat. Le preparăm separate, înainte de a le pune în cuptor. Mixăm albușurile spumă tare cu un praf de sare, adăugăm zahărul și mixăm până se întăresc și devine lucioase. ÎDacă dorim adăugăm NU mai mult de 2 picături esență de migdale, altfel nu rămâne tare spuma. Amestecăm nuca cu biscuiții și încorporăm în albușuri, amestecând ușor cu o lingură, de jos în sus, până se omogenizează. Vom coace două foi. Întindem jumătate din compoziție într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Punem în cuptorul preîncălzit la foc mediu 15 minute. Scoatem pe un grătar cu hârtia în sus și răcim. Scoatem hârtia doar când asamblăm prăjitura. Repetăm operațiile cu cel de al doilea blat.

Pentru crema de mascarpone cu lămâie amestecăm gălbenușurile cu zahărul și amidonul până se omogenizează. Punem pe foc mic, turnăm câte puțin lapte și amestecăm până se îngroașă. Răcim, amestecăm cu brânza mascarpone și zeamă de lămâie după gust. Mixăm frișca tare și apoi o încorporăm în compoziția cu mascarpone.
Pentru crema cu ciocolată amestecăm gălbenușurile cu zahărul și amidonul până se omogenizează. Punem pe foc mic, turnăm câte puțin lapte și amestecăm până începe să se îngroașe. Punem ciocolata ruptă bucățele și amestecăm până se dizolvă și omogenizează. Mixăm frișca tare și încorporăm în compoziția cu ciocolată.

Îndepărtăm hârtia de pe o foile de blat. Așezăm o foaie pe un platou și întindem crema de mascarpone. Acoperim cu a doua foaie de blat, peste întindem crema de ciocolată. Punem în frigider până a doua zi.

IMG_1728

Pentru krantz topim zahărul pe foc mic, amestecând continuu. Când devine maroniu adăugăm miezul de nucă, amestecăm rapid ca să se acopere cu lichid, apoi răsturnăm pe o hârtie de copt și răcim. Punem într-o pungă de plastic și zdrobim nucile caramelizate cu un ciocan de bucătărie. Scoatem prăjitura din frigider și presărăm deasupra nucile, apăsând ușor.

148

Porționăm și servim. Păstrăm în frigider.

148a

Poftă bună! (dacă v-a plăcut lăsați comentariu)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s