Tort din albușuri cu nucă

-9 albușuri, 2 gălbenușuri, 12 linguri zahăr+150 g, 1 plic zahăr vanilat, 3 linguri făină, 1 plic praf de copt, 120 g nucă măcinată+130 g nucă, 1 plic cremă de vanilie, 250 ml lapte, 50 g margarină/unt+pt. formă, 500 ml frișcă, sare
Vom coace 3 foi astfel pentru 1 foaie mixăm 3 albușuri spumă tare cu un praf de sare, adăugăm 3 linguri de zahăr și mixăm până devin cremoase și lucioase. Amestecăm 1 lingură de făină cu 1/3 praf de copt și 40 g nucă măcinată, apoi încorporăm în albușuri, amestecând ușor cu o lingură. Ungem forma de tort cu margarină, tapetăm cu hârtie de copt și turnăm uniform compoziția. Punem în cuptorul preîncălzit la mediu aproximativ 20-30 minute, până se rumenește și răcim. La fel procedăm cu celelalte 2 foi.

Caramelizăm la foc mic 150 g zahăr, turnăm pe o farfurie unsă cu margarină, răcim și măcinăm.

Dizolvăm praful de cremă în puțin lapte, restul punem pe foc împreună cu 3 linguri de zahăr. Când acesta s-a topit adăugăm praful dizolvat și amestecăm până se îngroașă. Punem gălbenușurile, 50 g margarină și amestecăm până omogenizăm, apoi răcim.

Prăjim 130 g nuci, răcim și sfărâmăm. Mixăm frișca tare și amestecăm cu nucile prăjite și zahărul caramel. Punem deoparte pentru ornat.

Pe un platou așezăm o foaie de blat, întindem ½ cremă de vanilie, peste ½ frișcă.

IMG_4055

Punem a doua foaie și repetăm operația. Acoperim cu a treia foaie și ornăm cu frișca păstrată. Păstrăm în frigider până la servire.

93

Poftă bună! (dacă v-a plăcut lăsați comentariu)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s