Tort egiptean

– pt. 3 blaturi- 6 albușuri, 6 linguri zahăr, 4 linguri făină, 40 g nuci măcinate; pt. crema de gălbenușuri- 6 gălbenușuri, 6 linguri zahăr, 3 linguri amidon alimentar, 350 ml lapte, 170 g unt moale (la temperatura camerei), 2 linguri zahăr pudră, 1 esență de vanilie

– pt. crema de frișcă și caramel- 200 g zahăr, 120 g nuci, 200 ml frișcă; pt. decor- 140 g nucă tocată

Preparăm crema de gălbenușuri pentru a avea timp să se răcească. Într-o oală cu pereți dubli amestecăm gălbenușurile cu zahărul, amidonul, turnăm treptat laptele.  Punem pe foc mic și amestecăm continuu până se îngroașă. La sfârșit adăugăm esența de vanilie. Acoperim cu folie alimentară pentru a nu forma crustă deasupra și răcim. Mixăm untul cu zahărul pudră, îl adăugăm treptat în crema de gălbenușuri rece.

Mixăm albușurile cu zahărul pus treptat. Adăugăm făina, nucile măcinate și amestecăm ușor pentru a rămâne pufoasă. Împărțim compoziția 1/3 și vom coace 3 foi. Într-o formă de tort tapetată cu hârtie de copt întindem uniform o parte din compoziție. Punem în cuptorul preîncălzit la foc mediu aproximativ 10-15 minute, până se rumenește puțin, apoi răcim. La fel procedăm cu celelalte 2 foi.

IMG_4247

Preparăm crema de frișcă și caramel. Caramelizăm zahărul. Când s-a topit adăugăm nuca, amestecăm, turnăm imediat pe o hârtie de copt și răcim. Zdrobim nucile cu un sucitor, apoi le punem în robot și măcinăm. Mixăm tare frișca și o amestecăm cu nucile caramelizate. (păstrăm frișcă pentru decor)

Pe un platou așezăm o foaie de blat, întindem un strat de cremă de gălbenușuri (păstrăm câteva linguri pentru decor). Deasupra întindem un strat de cremă de frișcă și caramel.

IMG_4251

Procedăm la fel cu celelalte două foi. Întindem pe margine cremă de gălbenușuri, îmbrăcăm tortul cu cele 140 g nuci rupte bucăți și decorăm cu frișcă.

49

Punem în frigider până a doua. Porționăm și servim.

egiptean

Poftă bună! (dacă v-a plăcut lăsați comentariu)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s