Turtă oltenească de praz

– pentru aluat- 1 gălbenuș de ou, 250 g făină, 125 g unt, ½ linguriță sare, 6 linguri apă

– pentru umplutură- 600 g praz, 50 g unt, 2 gălbenușuri de ou, 1 lingură smântână, sare, piper; ulei pentru formă

Punem făina într-un castron, la mijloc gălbenușul, adăugăm untul tăiat bucățele, sarea și frământăm un aluat fraged. Îi dăm forma de bilă, acoperim cu folie alimentară și punem în frigider 1 oră.

Curățăm prazul, tăiem bucăți de 2-3 cm, fierbem în apă clocotită cu sare 10 minute apoi scurgem. Într-o cratiță topim untul, punem prazul, sare și piper după gust, călim pe foc mediu 10 minute apoi răcim. Amestecăm gălbenușurile cu smântâna, turnăm peste praz și omogenizăm. Îndepărtăm folia alimentară și tăiem aluatul în 2 bucăți, una 2/3 și una 1/3. Ungem cu ulei o tavă pătrată cu latura de 20 cm. Întindem aluatul mare sub formă de pătrat astfel încât să acopere și marginile tăvii. Tapetăm cu el tava și umplem cu prazul.

Întindem aluatul rămas pentru a forma un capac. Lipim marginile celor două foi de aluat prin presare. Înțepăm din loc în loc aluatul cu o scobitoare. Punem în cuptorul preîncălzit la foc mai mare (200) aproximativ 40 minute, până se rumenește. Răcorim, scoatem pe un platou, porționăm și servim.

Poftă bună! (dacă v-a plăcut lăsați comentariu)

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s